flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Увага інформація для виборців

23 жовтня 2015, 14:41

 УВАГА!!!       

25 жовтня  2015 року Постановою Верховної Ради України від 17 липня 2015 року  №645-VIII, призначено чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (крім депутатів ВР АРК, депутатів усіх місцевих рад та усіх сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях АРК та Донецької і Луганської областей).

Вибори відбудуться відповідно до Закону України «Про місцеві вибори».  Центральною виборчою комісією затверджено Календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення чергових  виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року (постанова ЦВК від 10.08.2015 №154).

Звертаємо Вашу увагу, що Законом України «Про місцеві вибори» передбачено, що право голосу на місцевих виборах мають виборці, які належать до місцевої громади та проживають  в межах відповідного виборчого округу. Належність до місцевої громади та проживання на відповідній території визначається зареєстрованим місцем проживання.

До 14 жовтня 2015 року кожен виборець має отримати іменне запрошення на вибори з зазначенням місця і часу голосування. Оскільки проблеми включення до списків виборців досить часто мають місце, виборець повинен сам перевірити попередні списки виборців на виборчій дільниці.

На офіційному сайті Державного реєстру виборців (www.drv.gov.ua) Ви можете дізнатися, чи включено Вас до Державного реєстру виборців та перевірити, чи правильно вказано у Державному реєстрі виборців Ваші прізвище, ім’я, по-батькові та виборчу адресу. Для цього потрібно зареєструватися у «Особистому кабінеті виборця» і зробити відповідний запит.

Орієнтовно протягом доби Ви отримаєте відомості щодо своїх даних у Державному реєстрі виборців на електронну адресу, вказану при реєстрації.

          Подання та обробка даних здійснюються у відповідності до Закону «Про захист персональних даних».

            Зверніть увагу! У випадку, якщо Вас не включено до Державного реєстру виборців, або Ваші дані потребують корегування, Ви маєте особисто звернутися до органів ведення Державного реєстру виборців з письмовою мотивованою заявою за вказаними контактами до 20 жовтня 2014 року включно.

Деснянський  районний суд міста Києва, як адміністративний суд, під час виборчого процесу розглядає наступну категорію справ:

-   оскарження рішення, дій чи бездіяльності виборчих комісій, їх членів, за винятком рішень, дій чи бездіяльності, що визначені ч.3, 4 ст. 172 КАС (ч.5 ст.172 КАС);

-   щодо  уточнення списків виборців (ст.173 КАС);

- щодо оскарження дій чи бездіяльності засобів масової інформації, підприємств, установ і організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників ЗМІ, що порушують законодавство про вибори (ч.3 ст.174 КАС).

            Звертаємо Вашу увагу, що крайній термін подачі позовної  заява про уточнення списку виборців подається до суду у двох примірниках виключно в письмовій формі без сплати судового збору. Позовна заява може бути подана не пізніше як за два дні до дня проведення голосування, а саме до 22 жовтня 2015 року включно.  Позовні заяви, які надійшли до суду після закінчення зазначеного строку, передбаченого законодавством, суд залишає без розгляду.

    Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядаються у дводенний термін після надходження позовної заяви до суду, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування. А якщо позовна заява надійшла  за два дні до дня голосування – невідкладно. Днем подання позовної заяви є виключно день її надходження до суду.  Постанови щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. За наявності підстав суд виносить постанову, яку слід негайно передати до дільничної виборчої комісії або органу ведення Державного реєстру виборців.

Позовна заява щодо дій чи бездіяльності засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їх посадових та службових осіб, творчих працівників ЗМІ, що порушують законодавство про вибори та референдум, подається до місцевого загального суду  у п’ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

         Робота Деснянського районного суду міста Києва під час виборчого процесу буде організована таким чином, щоб максимально забезпечити якісний захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав учасників виборчого процесу в розумні строки шляхом неухильного дотримання норм чинного законодавства України.