flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оприлюднено рішення зборів суддів Деснянського районного суду м.Києва від 07.12.2017 "Щодо оптимізації мережі судів"

18 грудня 2017, 14:20

 

Деснянський районний суд м.Києва

02225, м. Київ,  пр-т  Маяковського, 5-В,  тел.: 547-24-23

 

07.12.2017 року                                                                                                                                                                м.Київ

РІШЕННЯ

 зборів суддів Деснянського районного суду м.Києва

         Вивчивши та обговоривши інформацію, надану Державною судовою адміністрацією України щодо укрупнення, оптимізації судів м.Києва, відповідно до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та на виконання Рішення XIV позачергового з’їзду суддів України від 13.11.2017 року, збори суддів Деснянського районного суду м.Києва

ВСТАНОВИЛИ:

         З інформації ДСА України щодо укрупнення, оптимізації судів м.Києва вбачається, що на лівому березі м.Києва будуть утворені два суди – Дарницький окружний ( вул.Кошиця, Севастопольська) та Дніпровський окружний (Деснянський район - пр.Маяковського та Дніпровський район - вул.Сергієнка, Кошиця).

         Частиною 1 ст.21 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” визначено, що місцевими загальними судами є окружні суди, які утворюються в одному або декількох районах чи районах у містах, або у місті, або у районі (районах) і місті (містах).

         Відповідно до ч.4, 5 ст.19 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” передбачено, що підставами для утворення чи ліквідації суду є зміна визначеної цим Законом системи судоустрою, необхідність забезпечення доступності правосуддя, оптимізації видатків державного бюджету або зміна адміністративно-територіального устрою, утворення суду може відбуватися шляхом створення нового суду або реорганізації (злиття, поділу) судів.

         Таким чином, норми діючого законодавства не містять вимоги щодо утворення суду виключно шляхом укрупнення діючих судів шляхом створення окружних судів на декілька районів.

         Деснянський районний суд м.Києва, обговоривши на зборах лист стосовно оптимізації/укрупнення судів, звертається до Вас з наступними пропозиціями:

  • Внести зміни в карту нових окружних судів, зокрема, передбачити створення Дніпровського окружного суду, об’єднавши два суди – Дніпровський і Дарницький. А також створити Деснянський окружний суд;
  • Запобігти скороченню штатної чисельності працівників апарату Деснянського районного суду м.Києва.

 

        При розгляді поданих нами пропозицій, просимо врахувати той факт, що Дарницький районний суд та Дніпровський районний суд знаходяться в суміжних приміщеннях по вул. Кошиця,5 в м.Києві.

         Дарницький район за територією, чисельністю населення і кількістю суддів  районного суду є найменшим серед трьох судів, що розташовані на лівому березі м.Києва.

     Деснянський район м.Києва є найбільшим по чисельності населення та величині території. Крім того район інтенсивно розбудовується.

       При цьому, на території Деснянського району розташовані найбільші продуктові та промислові ринки в м.Києві  («Троєщинський», «Фермер», «Лісовий»), на яких працюють іноземці, що здебільшого проживають на території Деснянського району м.Києва, їх неврахована чисельність становить приблизно 30 тисяч осіб.

       А також, на території Деснянського району здебільшого проживають внутрішньо переміщені особи, які за своїм статусом мають право на звернення за захистом своїх порушених прав та інтересів  саме до Деснянського районного суду м.Києва.

       Згідно з вимогами п.1 ч.1 ст.3 Закону України «Про запобігання корупції», судді є особами, на яких поширюється дія цього Закону.

         Як вбачається з п.1 ч.1 ст.28 Закону України «Про запобігання корупції»,  особи, зазначені у пунктах 12 частини першої статті 3 цього Закону, зобов’язані вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів.

     Звертаємо Вашу увагу, на той факт, що в разі об’єднання Деснянського і Дніпровського судів матиме місце виникнення потенційного конфлікту інтересів при виконанні своїх безпосередніх повноважень двома суддями зазначених судів, оскільки вони є рідними сестрами, а тому потребуватиме додаткового врегулювання.

       Просимо, також врахувати, що суди розглядають справи колегіально, і в разі об’єднання Деснянського і Дніпровського судів, суддями багато часу буде витрачатись щоб дістатись з одного приміщення до іншого, оскільки територіально розташування будівель знаходяться на значній відстані один від одного. Такі ситуації будуть постійними, що призведе до  втрати процесуального часу для розгляду інших судових справ, і як наслідок – матиме місце порушення  розумних строків розгляду справ та перешкоджання здійсненню правосуддя та доступу до нього.

        Тоді, як приміщення Дарницького і Дніпровського судів, які розташовані по вул.Кошиця - є суміжними будівлями. Таким чином, колегія суддів не потребуватиме виїзду у будь-яке інше приміщення, дасть можливість визначення певної спеціалізації суддів, заощадить процесуальний час для розгляду справ, чим поліпшиться доступ до правосуддя пересічних громадян.

       Вважаємо за необхідне зазначити, що запровадження проекту ДСА України по оптимізації судів України призведе до значного збільшення видатків бюджету, які полягатимуть у необхідності облаштування додаткових кабінетів (робочих місць) для суддів, що здійснюватимуть повноваження на виїзді, та забезпечення їх необхідними засобами для роботи, а також у створенні єдиної системи документообігу, як в електронній, так і в паперовій формі, між судами, що будуть входити до складу окружного суду, що в свою чергу також збільшить навантаження  на працівників суду.

        Враховуючи вищевикладене, збори суддів, -

 ВИРІШИЛИ:

  1. В повній мірі підтримати Рішення XIV позачергового з’їзду суддів України від 13.11.2017 року.

 

  1. Визнати необґрунтованою та неприйнятною пропозицію Державної судової адміністрації України щодо утворення Дніпровського окружного суду м.Києва у складі Дніпровського районного суду м.Києва та Деснянського районного суду м.Києва, а також щодо утворення Дарницького окружного суду м.Києва.

 

  1. Для оптимізації видатків державного бюджету, проведення адміністративно-територіальної реформи та забезпечення доступності правосуддя пропонуємо:

 

  • Внести зміни в карту нових окружних судів, зокрема, передбачити створення Дніпровського окружного суду міста Києва , об’єднавши два суди – Дніпровський і Дарницький, та створити Деснянський окружний суд міста Києва;
  • Запобігти скороченню штатної чисельності працівників апарату Деснянського районного суду м.Києва.
  1. Рішення зборів суддів направити голові Ради суддів України та розмістити його на офіційному веб-сторінці порталу “Судова влада”  суду.

 

 

Головуючий на зборах                                              В.В.Бабко

 

 

Секретар зборів                                                Т.А.Зотько