flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ЩОДО ЗАГАЛЬНИХ ПРАВИЛ ПОВЕДІНКИ ПРАЦІВНИКІВ ДЕСНЯНСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ МІСТА КИЄВА

24 жовтня 2018, 17:22

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказом голови Деснянського

районного суду міста Києва

від 01.10.2018   № 26-од

 

ІНСТРУКЦІЯ

 З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ЩОДО ЗАГАЛЬНИХ ПРАВИЛ  ПОВЕДІНКИ  ПРАЦІВНИКІВ

ДЕСНЯНСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ МІСТА КИЄВА

 

І. Загальні положення 

1.1. Дія інструкції поширюється на всіх працівників Деснянського районного суд міста Києва ( далі–Суд).

1.2. Інструкція розроблена на основі ДНАОП 0.00-8.03-93 “Порядок опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві” та ДНАОП 0.00-4.15-98 “Положення про розробку інструкцій з охорони праці”.

1.3. По даній інструкції працівники інструктуються один раз в 6 місяців (в залежності від професії та виконуваної роботи). Результати інструктажу заносяться в “Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці”; в журналі після проходження нструктажу повинні бути підписи інструктуючого та співробітника, якого інструктують.

1.4. Працівники зобов’язані дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування у приміщенні Суду та на прилеглій території.

1.5. З метою запобігання падінню та можливому травмуванню, працівникам слід бути особливо обережними на території під час ожеледиці та в приміщеннях підприємства, особливо одразу після вологого прибирання – ходити обережно, не поспішаючи, ступати на всю підошву, ноги злегка розслабити в колінах.

1.6. Спускаючись сходами, необхідно дивитися під ноги та триматися за поручні. Забороняється бігти по сходах, перескакувати через сходинки, розмовляти по мобільному телефону або з людьми, що ідуть поруч. Зовнішні сходи, які покриті мармуровою плиткою, є дуже слизькими під час дощу та ожеледиці – пересуватися дозволяється лише по покриттю "щетина".

1.7. Спускаючись або піднімаючись по пандусу, необхідно дивитися під ноги та міцно триматися за поручні. Забороняється швидко пересуватися або бігти по пандусу.

1.8. Перед тим як увійти в темне приміщення, необхідно ввімкнути світло.

1.9. Забороняється торкатися до оголеного дроту, відкривати електрощити, самовільно вмикати електричні рубильники та інші пускові пристрої, торкатися арматури загального освітлення.

1.10. Забороняється тримати в кишенях одягу та переносити в руках колючі та ріжучі предмети.

1.11. Необхідно обходити металеві кришки люків – вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, а взимку – покриті льодом.

1.12. Забороняється стояти або ходити під дверима кабінетів – вони можуть різко відчинитися та травмувати Вас.

1.13. В темний період доби не ходити по недостатньо освітлених місцях. В зимовий період року ходити лише по очищених від снігу і льоду, посипаних піском доріжках.

1.14. За невиконання даної інструкції співробітники несуть відповідальність згідно з законодавством України. 

ІІ. Вимоги безпеки перед початком роботи 

2.1. Перед початком роботи працівник повинен оцінити складнощі роботи та свою фізичну готовність до роботи, оглянути приміщення та своє робоче місце з метою виявлення предметів, що можуть привести до травмування.

2.2. Перед початком роботи, в разі необхідності, працівник повинен одягти спецодяг та застібнути його на всі ґудзики. Взуття повинно бути закритим, з фіксованою п’яткою, на неслизькій підошві. 

ІІІ. Вимоги безпеки під час роботи 

3.1. Працівник повинен виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку та тільки ту роботу, яка доручена керівником і по якій він проінструктований.

3.2. Сідати та виходити з автомобілю дозволяється лише після повної його зупинки. Автомобіль необхідно обходити ззаду.

3.3. Працівник, перебуваючи у відрядженні у межах міста Києва або у іншому місті, селищі, повинен виконувати правила дорожнього руху для пішоходів. При необхідності перейти проїзну частину, треба керуватися сигналами світлофора або регуліровщика. Переходити проїзну частину дозволяється по підземному переходу або по переходу “зебра”.

3.4. Підніматися вище рівня підлоги (до 1,3 м) дозволяється тільки з використанням переносної драбини. Не дозволяється користуватися замість переносної драбини підставками, столами, стільцями, особливо поворотними, табуретками, а також ставати на підвіконня. Недопустимо підніматися на драбину на високих підборах. Драбина повинна бути справною та випробуваною, мати бирку з позначенням дати наступного випробування

3.5. Перед тим, як сісти на стілець потрібно переконатися, що стілець стоїть на звичному місці. Не дозволяється хитатися на стільці, крутитися на поворотному стільці або кріслі. При використанні поворотного стільця або крісла необхідно бути особливо обережним.

3.6. З метою уникнення травмування не дозволяється спиратися на меблеві шафи.

3.7. Перед виходом із-за стола необхідно закрити шухлядки та двері тумбочки, відсунути на достатню відстань стілець.

3.8. З особливою обережністю потрібно відчиняти вікна, особливо фрамугу.

3.9. Не дозволяється самостійно ремонтувати будь-яке обладнання, електропроводку, міняти електролампочки.

3.10. Заборонено своє робоче місце в робочий час з метою вирішення проблем, які не входять до посадових обов’язків.

3.11. Порядок повідомлення керівництву про нещасний випадок.

3.11.1. Про кожний нещасний випадок свідок, співробітник, який його виявив, або сам потерпілий повинні терміново повідомити безпосереднього керівника та працівника Суду, відповідального за охорону праці і вжити заходів щодо надання першої допомоги потерпілому.

3.11.2. Зберегти до прибуття комісії з розслідування обстановку на робочому місці та устаткування в такому стані, в якому вони були на момент події (якщо це не загрожує життю та здоров’ю інших працівників і не приведе до тяжких наслідків ).

3.11.3. При виявленні під час роботи будь-яких недоліків – роботу негайно припинити та доповісти про це безпосередньому керівнику. 

ІV. Вимоги безпеки після закінчення роботи 

4.1. Після закінчення роботи необхідно вимкнути електроприлади та прибрати робоче місце.

4.2. Зняти спецодяг, привести його в належний стан та прибрати у спеціально відведене місце.

4.3. Ретельно вимити руки з милом.

4.4. Про всі недоліки, виявлені під час роботи, необхідно повідомити безпосереднього керівника.

 V. Вимоги безпеки в аварійній ситуації 

5.1. До аварійних ситуацій належать:

  • обривання, коротке замикання електрокомунікацій, електрообладнання;
  • виникнення пожежі.

5.2. При виникненні обриву, іскріння (спалахування) струмопровідних частин електрообладнання співробітник зобов’язаний негайно припинити роботу та повідомити про це безпосереднього керівника.

5.3. У випадку виникнення пожежі необхідно:

  • припинити роботу;
  • знеструмити електрообладнання;
  • вимкнути вентиляцію;
  • негайно розпочати гасіння пожежі наявними засобами пожежегасіння;
  • повідомити про пожежу за телефоном 101 та безпосереднього керівника.

5.4. Якщо є потерпілі необхідно надати їм першу долікарську допомогу та викликати лікаря.