flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз’яснення щодо чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів

19 жовтня 2020, 14:27

25 жовтня  2020 року Постановою Верховної Ради України від 15 липня 2020 року  № 795-IX, призначено чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (крім депутатів ВР АРК, депутатів усіх місцевих рад та усіх сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях АРК та Донецької і Луганської областей).

Вибори відбудуться відповідно до Закону України «Про місцеві вибори».  Центральною виборчою комісією затверджено Календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення чергових  виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року (постанова Центральної виборчої комісії від 8 серпня 2020 року № 163).

Звертаємо Вашу увагу, що Законом України «Про місцеві вибори» передбачено, що право голосу на місцевих виборах мають виборці, які належать до місцевої громади та проживають  в межах відповідного виборчого округу. Належність до місцевої громади та проживання на відповідній території визначається зареєстрованим місцем проживання.

До 15 жовтня 2020 року включно кожен виборець має отримати іменне запрошення на вибори з зазначенням місця і часу голосування. Оскільки проблеми включення до списків виборців досить часто мають місце, виборець повинен сам перевірити попередні списки виборців на виборчій дільниці.

На офіційному сайті Державного реєстру виборців (www.drv.gov.ua) Ви можете дізнатися, чи включено Вас до Державного реєстру виборців та перевірити, чи правильно вказано у Державному реєстрі виборців Ваші прізвище, ім’я, по-батькові та виборчу адресу. Для цього потрібно зареєструватися у «Особистому кабінеті виборця» і зробити відповідний запит.

Орієнтовно протягом доби Ви отримаєте відомості щодо своїх даних у Державному реєстрі виборців на електронну адресу, вказану при реєстрації.

Подання та обробка даних здійснюються у відповідності до Закону «Про захист персональних даних».

Зверніть увагу! У випадку, якщо Вас не включено до Державного реєстру виборців, або Ваші дані потребують корегування, Ви маєте особисто звернутися до органів ведення Державного реєстру виборців з письмовою мотивованою заявою за вказаними контактами до 19 жовтня 2020 року включно.

Місцевий загальний суд, як адміністративний суд, під час виборчого процесу розглядає наступну категорію справ:

  • за місцезнаходженням дільничних виборчих комісій щодо оскарження їх рішень, дій бездіяльності та рішень, дій чи бездіяльності членів комісії (частина 5 стаття 273 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАСУ)), а також  щодо уточнення списку  виборців (частина 2 стаття 274 КАСУ);
  • за місцезнаходженням територіальної виборчої комісії, яка зареєструвала кандидата, щодо оскарження дії чи бездіяльності кандидата у депутати сільської, селищної ради, кандидатів на посаду сільського, селищного голови, їхніх довірених осіб (частина 4 стаття 276  КАСУ);
  • за місцезнаходженням засобів масової інформації та інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій щодо оскарження їх дій чи бездіяльності, а також дій чи бездіяльності їх посадових, службових осіб, творчих правників (частина 3 стаття 275 КАСУ).

Звертаємо Вашу увагу, на строки  звернення до суду:

  • уточнення списків виборців можна звернутися до суду не пізніше, чим за 2 дні до дати голосування (ч. 3 ст. 274 КАСУ);
  • оскарження рішення, дії, бездіяльності всіх виборчих комісій, членів комісій, що мали місце до дня за голосування – протягом 5-ти днів від дати прийняття рішення, вчинення дії, допущення бездіяльності, але не пізніше 22 години дня, що передує дню голосування (ч. 7 ст. 273 КАСУ);
  • оскарження рішення, дії, бездіяльності дільничних виборчих комісій, членів комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування – протягом 2-х днів від дати прийняття рішення, вчинення дії, допущення бездіяльності (ч. 8 ст. 273 КАСУ);
  • оскарження рішення, дії, бездіяльності територіальних виборчих комісій та Центральної виборчої комісії щодо встановлення результатів голосування – протягом 5-ти днів від дати прийняття рішення, вчинення дії, допущення бездіяльності (ч. 6 ст. 273 КАСУ);
  • оскарження рішень, дій, бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, а також оскарження дій чи бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, організацій партій-суб’єктів виборчого процесу, їхніх посадових та уповноважених осіб, офіційних спостерігачів – протягом 5-ти днів від дати прийняття рішення, вчинення дії, допущення бездіяльності (ч. 6 ст. 273 КАСУ). Якщо ухвалення рішення, вчинення дії або утримання від вчинення дії всіма зазначеними у даному абзаці суб’єктами мали місце до дня за голосування, то звернення до суду є допустимим протягом 5-ти днів від дати прийняття рішення, вчинення дії, допущення бездіяльності, але не пізніше 22 години дня, що передує дню голосування (ч. 7 ст. 273 КАСУ).

Важливо. Порушення строків звернення до адміністративного суду із позовною заявою про розв’язання виборчого спору чи з апеляційною скаргою на судове рішення суду першої інстанції тягне залишення заяви чи скарги без розгляду (ч. 5 ст. 270 КАС).

 Робота Деснянського районного суду міста Києва під час виборчого процесу буде організована таким чином, щоб максимально забезпечити якісний захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав учасників виборчого процесу в розумні строки шляхом неухильного дотримання норм чинного законодавства України.

 Зразки позовних заяв можна подивитись за посиланням: https://cutt.ly/agkcSx7

Прес-служба Деснянського районного суду м. Києва!