flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Задля підвищення довіри до судової влади в рамках українсько-нідерландського проєкту "Судова влада та суспільство в Україні" за підтримки програми MATRA був представлений проєкт правил організації ефективного судочинства.

16 жовтня 2023, 15:14

     Робоча група Деснянського районного суду м. Києва в складі: голови суду Романа Вінтоняка та суддів: Ірини Татаурової, Оксани Панченко, Вероніки Сенюти та Валерії Бабко в рамках українсько-нідерландського проекту «Судова влада та суспільство в Україні» за підтримки програми MATRA «Від уряду до уряду» в рамках Фонду регіональних партнерських відносин Нідерландів, повернулась з фахової конференції високого рівня.

     На конференції був представлений проєкт правил організації ефективного судочинства в Україні, над яким спільно працювали на тільки судді Деснянського районного суду м. Києва, а й судді Обухівського районного суду Київської області, Київського апеляційного суду, Північного апеляційного господарського суду та Сьомого апеляційного адміністративного суду.

     Модератори заходу – очільниця проєкту «Судова влада і суспільство», заступниця голови суду Амстердама з міжнародного співробітництва та верховенства права Естер де Рой, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Блажівська.

     Під час конференції було розглянуто цілий ряд тем, що стосувалися природи процесуальних правил суду та позиції юристів - науковців щодо їх ефективності; роль процесуальних правил у посиленні довіри суспільства до судів та позиція Верховного суду Нідерландів щодо самих правил з проєкцією на Верховний Суд в Україні; в цьому ж контексті з'ясовувалось як працює розробка процесуальних правил, шлях до затвердження та застосування правил організації ефективного судочинства у судах; ефективність правил суду в контексті дотримання статті 6 Європейської конвенції з прав людини тощо.

     Нідерландські колеги ділились досвідом розробки та застосування своїх судових правил. До фахової конференції високого рівня також долучились голова Верховного Суду Станіслав Кравченко, голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик, Генеральний прокурор України Андрій Костін, голова Ради суддів України Богдан Моніч, ректор Національної школи суддів України - Микола Оніщук та суддя ЄСПЛ від України Микола Гнатовський.

     Серед спікерів були голова Верховного суду Королівства Нідерланди Дінеке де Грот та заступниця голови Ради правосуддя Нідерландів Аріане Дорсман. Вони розповіли про роль процесуальних правил у посиленні довіри суспільства до судів, а також про шлях до затвердження та застосування правил організації ефективного судочинства.

     Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Єннес де Мол наголосив, що Нідерланди разом із міжнародними партнерами працюють над тим, щоб відновити справедливість для українського народу та зупинити російську безкарність росії. Це робиться, зокрема, в межах проєктів, завданням яких є посилення верховенства права в Україні, з метою підвищення рівня довіри до судової системи, адже креативна, здатна до змін і стійка судова система є опорою українського суспільства.

     Запровадження таких Правил, на переконання голови ВС Станіслава Кравченка, забезпечить прозорість у вирішенні процедурних питань, зручність проведення судових засідань, економію ресурсів і безпеку для учасників процесів.
     Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик висловив переконання, що саме незалежний суд, який матиме достатній, зрозумілий і передбачуваний процесуальний інструментарій і поряд з імперативними приписами процесуальних кодексів застосовуватиме ще й правила ефективного судочинства, зможе забезпечити справедливий, прозорий та ефективний розгляд справ.
Для українських суддів та судів ефективність судочинства – це не лише питання правової техніки, але й питання гарантій прав громадян, якість роботи органів судової влади та довіра до правової системи країни в цілому" - наголошував Голова Ради суддів України Богдан Моніч. Генеральний прокурор Андрій Костін акцентував, що Україна продовжує боротися за свою незалежність і в цьому контексті роль судової влади стає ще важливішою.

     Метою ініціативи щодо розроблення Правил є пошук ефективних інструментів для пришвидшення судових процесів у судах усіх юрисдикцій, адже відкладене правосуддя означає відсутність правосуддя. Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук зауважив, що одним із важливих завдань нинішньої судової реформи є покращення доступу до правосуддя. У цьому контексті рекомендації, напрацьовані нідерландськими та українськими експертами в межах проєкту «Судова влада і суспільство в Україні», будуть корисними для українських судів з погляду забезпечення належної та ефективної організації роботи, особливо тоді, коли йдеться про процесуальні правила, які не мають належної чіткості та на практиці можуть тлумачитися по-різному.

     Проєкт «Судова влада і суспільство в Україні» який реалізовується Центром міжнародного правового співробітництва (Гаага) та фінансується Міністерством закордонних справ Королівства Нідерланди в рамках програми MATRA, для українських суддів є унікальним майданчиком для обміну досвідом, метою якого є насамперед побудова довіри між судами і суспільством та спрямований запровадженням єдиних стандартів вирішення процесуальних питань, які приймаються із застосуванням суддівського розсуду.

     Деснянський районний суд м. Києва продовжує працювати в українсько-нідерландському проекті "Судова влада і суспільство в Україні" задля належної імплементації Правил в національне судочинство України.