flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звернення колективу Деснянського районного суду м. Києва щодо вжиття заходів забезпечення авторитету правосуддя

05 жовтня 2018, 11:36

Деснянським районним судом м. Києва на виконання прийнятого зборами суддів рішення, направлено звернення до Голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Князевича Р.П., Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Козьякова С.Ю., Голови Вищої ради правосуддя Бенедисюка І.М. та Голови Ради суддів України Ткачука О.С. наступного змісту.

В ніч з 30 вересня на 1 жовтня поточного року в м. Києві було скоєно озброєний напад на будинок, де проживає наша колега, суддя Деснянського районного суду м. Києва Буша Наталія Дмитрівна. Постраждалими від цієї жахливої події стали: чоловік судді, якому прострелили обидві ноги, сама суддя та їх малолітня дитина, психічному здоров’ю яких була завдана непоправна шкода.

На превеликий жаль ця подія є не першою, яка стосується суддів та членів їх сімей. В кожній області нашої країни випадки нападу на суддів, членів їх сімей та злочинного посягання на їх власність стали непоодинокими. Київ, Харків, Чернівці, Одеса, Рівне, Полтава… цей список міст можна продовжувати. І випадки таких злочинних дій почастішали, в тому числі, і після того, як відомості про майно суддів та них самих з’явились у вільному доступі.

Якщо зараз не розпочати приймати дієвих заходів, то ці випадки можуть стати систематичними і призвести до сприйняття їх, як повсякденних. А такі наслідки вже загрожують незалежності судової гілки влади та авторитету правосуддя в цілому, в тому числі, тому, що молоді кваліфіковані юристи будуть замислюватись над тим, а чи треба їм займати посаду, законодавчі гарантії якої є декларативними, та на якій можуть скалічити або вбити.

Згідно статті 126 Конституції України, незалежність і недоторканність судді гарантуються Конституцією і законами України. Держава забезпечує особисту безпеку судді та членів його сім’ї.

Відповідно до п. 10 ч. 5 ст. 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», незалежність судді забезпечується визначеними законом засобами забезпечення особистої безпеки судді, членів його сім’ї, майна, а також іншими засобами їх правового захисту.

Україна тривалий час перебуває в стані реформування судової системи, декларуючи реформи приведення сфери судочинства у відповідність із міжнародними, європейськими стандартами.

Незалежність судової влади це цінність, яка не допускає компромісів. Верховенство права в будь-якій країні тісно пов’язане з незалежністю судової влади. За наявності недоліків у цій сфері негайно постає питання, чи насправді в державі панує верховенство права.

Забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів — невід’ємна складова якості та ефективності функціонування держави загалом, адже судова влада — частина державної влади.

Враховуючи викладене, в межах наданих Вам повноважень та прав, просимо:

  1. Голову Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Князевича Р.П. звернутись з законодавчою ініціативою щодо:
  • виключення з норм статті 85 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» положень про відкритість суддівського досьє для загального доступу на офіційному веб-сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та доступ до матеріалів суддівського досьє як до публічної інформації;
  • доповнення положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» нормою про гарантоване забезпечення суддів квартирною та/або будинковою охоронною сигналізацією.
  • доповнення положень Закону України «Про запобігання корупції» нормою щодо обмеження перегляду у вільному доступі опублікованих декларацій суддів та залишення таких прав лише за уповноваженими антикорупційними органами.
  1. Голову Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Козьякова С.Ю. обмежити онлайн-трансляції засідань Комісії на етапі співбесід з кандидатами в судді, суддями.
  2. Голову Вищої ради правосуддя Бенедисюка І.М.:
  • з метою вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя звернутись до Генеральної прокуратури України щодо взяття на контроль, а також надання інформації про розкриття та розслідування злочину за фактом озброєного нападу на будинок, де проживає суддя Деснянського районного суду Києва Буша Наталія Дмитрівна;
  • обмежити онлайн-трансляції засідань Ради на етапі співбесід з кандидатами в судді, суддями у разі розгляду питань пов’язаних з майном цих осіб.
  1. Голову Ради суддів України Ткачука О.С. скликати засідання Ради за наслідками вищезазначених подій за результатами якого:
  • організувати виконання заходів щодо забезпечення незалежності суддів;
  • розглянути питання правового захисту суддів з прийняттям відповідних рішень з цього питання.

Прес-служба Деснянського районного суду м.Києва!