flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повідомлення про втручання в діяльність судді

19 лютого 2020, 10:41

24 січня 2017 до Деснянського районного суду м. Києва надійшов обвинувальний акт з додатками відносно народного депутату України 5 та 6 скликань Шепелева Олександра Олександровича, обвинуваченого за давання хабара, втечу з – під варти (частина 2 стаття 369, частина 3 стаття 369, частина 2 стаття 393 Кримінального Кодексу України).

Відповідно до протоколу автоматизованої системи документообігу суду було визначено головуючого суддю Бабайлову Л. М.

Нині в судовому засіданні вже завершена стадія з’ясування обставин справи і перевірки їх доказами, та суд перейшов  до стадії дебатів, в яких вже виступив прокурор і розпочав виступ обвинувачений Шепелев О. О.

14 лютого 2020 під час продовження судового засідання на стадії дебатів, до зали судового засідання зайшла особа, яка представилась адвокатом Купрієм В. М., при цьому секретарю судових засідань було надано документ, що посвідчує його особу, - посвідчення водія.

Купрій В. М. вимагав від судді допустити його до участі у справі в якості захисника обвинуваченого Шепелева О. О. Однак, оскільки на день розгляду справи вже було закінчено з’ясування обставин справи і перевірки їх доказами, та під час дебатів вже виступив прокурор і розпочав виступ обвинувачений, якого представляє три захисника, відповідно до норм Кримінального процесуального кодексу України не передбачено на даній стадії розгляд клопотань, в тому числі і про допуск захисників, про що судом було повідомлено Купрія В. М.

Не дивлячись на це, Купрій В. М. почав сперечатися з головуючим, погрожувати притягненням до дисциплінарної та кримінальної відповідальності. На неодноразові    зауваження Купрій В. М. не реагував, відмовився покинути зал судових засідань, продовжував порушувати порядок, всіляко заважав проведенню судового засідання, провокував учасників судового розгляду на конфлікт.

До зали судових засідань був запрошений працівник служби судової охорони, який намагався припинити протиправні дії Купрія В. М., що були направлені на зрив судового засідання, але Купрій В. М. не реагував, а навпаки, продовжував заважати проведенню судового розгляду, при цьому погрожував головуючому і працівнику служби судової охорони притягненням до дисциплінарної і кримінальної відповідальності, наголосив, що викликав поліцію, а також, що він «Народний депутат 8-го скликання, зараз адвокат».  

Обвинувачений Шепелев О. О. заявив суду, що не був обізнаний про намагання Купрія В. М. вчинити провокацію в суді, така поведінка останнього з ним не узгоджувалась.

Крім того, Купрій В. М., порушуючи вимоги статті 27 Кримінального процесуального кодексу України щодо здійснення прямої трансляції судового засідання, яка допускається лише на підставі ухвали суду, що приймається з урахуванням думки сторін та можливості проведення таких дій без шкоди для судового розгляду, здійснюв пряму трансляцію судового засідання на своїй сторінці в соціальній мережі «Facebook».

При цьому, 14 лютого 2020  Купрій  В. М. на своїй сторінці в соціальній мережі «Facebook» зробив чотири публікації, які містять провокаційний зміст, а також висловлювання образливого характеру в принизливій формі щодо професійної діяльності судді Бабайлової Л. М.

17 лютого 2020  головуючим суддею Бабайловою Л. М. було направлено до Вищої Ради Правосуддя та Генеральної прокуратури повідомлення щодо втручання у здійснення правосуддя.

«Вважаю дії Купрія В.М. протиправними, такими, що створюють тиск на суддю, свідчать про його незаконне втручання в роботу судді Бабайлової Л.М. з метою прийняття судом бажаного для обвинуваченого рішення, що є прямим втручанням у здійснення правосуддя» - зазначає суддя у повідомленні.

 Вказані публікації підривають авторитет не тільки судді Деснянського районного суду м. Києва Бабайлової Л. М., а і авторитет судової влади в цілому.

            Прес-центр Деснянського районного суду м. Києва!